Sunce beton – Kamioni koji čuvaju životnu sredinu

Održivi transport je jedan od glavnih segmenata današnjice sa akcentom na smanjenje ugrožavanja životne sredine.

Kompanija Sunce beton koja posluje od 2019. godine na teritoriji Republike Srbije proizvodi i isporučuje svež beton. Transport betona obavlja pomoću 20 miksera kapaciteta 10 m3, a za ispumpavanje betona koristi 5 autopumpi sa dužinama „strela“ do 47 metara. Kamioni koji isporučuju beton se pokreću na čvrsti naftni gas (CNG) čime se značajno umanjenje štetni uticaj na životnu sredinu. Vozni park čine Scania kamioni čiji motori poseduju isključivo SCR tehnologiju, koja manje zagađuje životnu sredinu i imaju manju potrošnju goriva koja ne ugrožava snagu motora.

Jedan od postulata kompanije Sunce beton je održivo poslovanje uz najviše društvene, etičke i ekološke standarde. S druge strane kompanija je stekla kredibiltet na osnovu znanja, sposobnosti, kvaliteta, razvoja proizvoda i usluga.

Kamioni Scania uz unapređenu tehnologiju motora, smanjeni otpor vazduha i kotrljanja, doprinose neuporedivo ekonomičnijoj potrošnji goriva i postizanju najvećeg smanjenja emisija ugljenika. Ovo je jedan od razloga zašto se kompanija Sunce beton opredelila za modele sa ovim performansama.

Svež beton ima vrlo kompleksan proces proizvodnje, jasno definisane proporcije i način doziranja i neophodan je stručni kadar koji radi na poslovima proizvodnje i transporta kako bi se pravilno pripremile finalne smese i njegove isporuke do krajnjeg korisnika. U ovom trenutku pogon ima 2 betonske baze kapaciteta 250 m3 na sat, koje zadovoljaju potrebe izuzetno velikih projekata. U 2022. godini Sunce beton je je izvršio isporuku na 38 gradilišta, 90.000 metara kubnih svežeg betona. Prema strategiji u narednom periodu doćići će do udvostručavanja isporuke, jer je tržište prepoznalo kvalitet, tačnost, preciznost i pouzdanost koji su u građevinskom segmentu najvažniji.

Da bi postigli visok nivo kvaliteta, kontrolu ulaznih komponenti i gotovog betona vrši Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Ovo je bio pravi put kako bi partneri bili sigurni kakav proizvod dobijaju što je velika prednost u odnosu na krajnjeg korisnika. Održivo poslovanje, ekonomični kamioni sa smanjenim uticajem na životnu sredinu i kvalitet proizvoda, Sunce beton svrstavaju u kategoriju partnera budućnosti.